2012/07/24

Ursula, Ursula Anders


Ovaj post nosi navedeni naslov iz razloga što je dotiča dama bila razlog zbog kog sam odlučila da odvojim vreme i konačno pogledam taj „Dr NO“ film (filmofili, oprostite!). Nemam ja ama baš ništa protiv James Bonda, ali nisam ni neki njegov veliki fan, mada mi je potpuno razumljiva cela ta fama oko njegovog lika i dela i sasvim mi je to simpatično.


Krenuću od celokupnih utisaka, da bi mi Ursula došla kao „jagoda na vrhu torte“. Već sa prvim kadrovima i onom karakterističnom „bondovskom“ muzikom, skapirah zašto mi je mama govorila da je taj Sean Connery opasan frajer. Što jeste, jeste, lep čovek, nema šta, sa nekim intrigantnim pogledom i manekenskom figurom. Odelo mu naravno stoi savršeno (još jedna potvrda mojoj tezi da muškarci naaajbolje izgledaju u odelu!) ali je u svemu najupečatljiviji taj stav „Ja mogu i umem sve što zamislim“. Jasno je da ondašnji Bond, po meni, deluje daleko naivnije od ovih savremenih verzija. Čovek koji sve radi sa takvom lakoćom, koji ima rešenje za sve i sve vreme izgleda kao šmeker, zavodnik koji se igra-pribran, koncentrisan... Jeste, gledate, zabavno vam je iako nema šanse da poverujete da je to sve baš tako, ali i dalje gledate i uživate.


A onda dođe i dugo očekivani trenutak... Izroni iz mora prelepa Ursula Anders u onom kultnom kupaćem kostimu koji bi i danas bio pravi hit na svakoj plaži. Sva zanosna, s tim laganim pkretima, mokrom kosom i ogromnim školjkama u rukama (mora da se nešto i zaradi!)  - prava Mala sirena na suvom, Sladunjavo ime se podrazumeva – Miss Honey Ryder, a ona je sva – iako i na prvi, drugi i treći pogled puca od seksipila, tako naivna i fina sa malom dozom nečeg divljeg u sebi.  Kao da uopšte nije svesna svog delovanja na okolinu. U tome možda i jeste caka. Kostimografi su baš kako treba udesili da za potrebe tumaranja po močvar, preko tog kupaćeg, obuče laganu košuljicu.




Tako ja sva oduševljena njenom pojavom i tom jednostavnošću koja prosto blješti i osvaja, već prebiram po glavi kako bih se ta moja oduševljenost mogla pametno iskoristiti i kao sjajna inspiracija, kad Ursula u jednoj sceni, ispod tunike-haljinice obuče neke ružičaste pantalonice. OK, bar modu razumem, ali šta će takvoj ženi nešto ... tako suvišno? Kao da su me čuli... i u narednim, ključnim scenama za Bondov obračun sa zlim doktorom, nekako se te pantalone izgubiše i eto nama Ursule u mini haljini. I to baš negde pred onu „so romantic“scenu kad na sred otvorenog mora treba da se poljubi sa 007. So cliche and so sweet!



Evo, svečano obećavam, da ću se pozabaviti njenim likom i delom. Za sad samo mala skica J.Ursula je prva Bond-girl, a po meni su te devojke podjednako važne kao i čuveni agent. Za ovu ulogu dobila je Zlatni globus za najbolju novu zvezdu, a njen izlazak iz mora izabran je za najseksi scenu ikada.  Uspela je da zavede i zavodnike poput James Deana, Marlon Branda, Jean Paul Belmonda, a kada su je pitali zašto se slikala za „Playboy“, rekla je: „Zato što sam lepa!“ I više nego dovoljno. Kako bi se ono danas reklo, „Objasnila je!“


2012/07/20

Sky light blue


Iako sam veći deo svog detinjstva i rane mladosti J provela noseći krpice u raznim nijansama roze boje (danas „tipujem“ na crnu, belu i sivu), kad god bi me neko pitao za omiljenu boju, odgovarala bih: „Plava, svetlo plava“. A kako, zašto, nisam ni razmišljala. To je tako i to je sasvim normalno. A ta plava se nije odnosila na odeću, već prvenstveno na okruženje, vodu, nebo... Nekako mislim da je moj svet zapravo čitav ušuškan u tu neku lepu, beskrajnu plavu. Ako bih morala da joj dam neki oblik i definiciju, to bi onda bila kristalno plava zvezda. Mislim da je Thiery Mugler sa svojim „Angelom“ nekako najbliži toj ideji.
Sigurno da sam se ja od tad mnogo promenila i da se promene u ovim godinama dešavaju mnogo brže, primetnije, radikalnije, ali je plava ostala plava, kao simbolika nečeg čistog, otmenog, damskog, aristokratskog, uzvišenog, beskrajnog; kao oličenje prefinjene nežnosti, posebnosti, slobode, nezavisnosti i samo katkad hladnoće, svojevrsnog plašta u kome spavaju zvezde.
Zbog svega navedenog, uživajući u omiljenim mi kolekcijama visoke mode, najpre zapazim  baš te plavičaste haljine, jedan od najlepših  „oblika uživanja“ u ovoj divnoj boji. A svaka od tih čudesnih kreacija u sebi nosi, sigurna sam, jedan veliki san. Ovo su samo neke od mojih omiljenih, od kojih su mi dah ponajviše oduzele one sa potpisim Georgesa Hobeike.

Georges Hobeika 2010

Diane Kruger Dior 2010

Christian Dior Russian L'officiel 2010

Kate Moss in Christian Dior

Elie Saab

Georges Hobeika 2012

Georges Hobeika 2102  WANTED!!!



2012/07/19

San jedne lutke



Ima li šta lepše nego imati divne prijatelje koji vam, najpre svojim prisustvom, obogate život, a onda i uvedu u neke nove svetove? Moja draga Miss V je "kriva" što sam se susrela sa stvaralaštvom Ulyane Sergeenko. A oduševljenje je došlo sasvim prirodno…
Reč je zaista o posebnoj lutkolikoj dami, nesvakidašnjoj i drugačijoj, koja polako, ali sigurno gradi svoju imperiju, gde drugde nego u Parizu... koji kao da je baš nju čekao.


Ulyana ima 32 godine, dvoje dečice, udata je za ruskog milionera... Prava bajka, koje ipak ne bi bilo, da ova “živa lutka” nije sledila svoje snove. Iako je završila Filološki fakultet, ostala je verna svojim snovima iz detinjstva i odlučila da zauzme svoje mesto u svetu mode.


Lepa Ruskinja je dizajner, stilista, fotograf, modni bloger, dok se modelingom bavila kao jako mlada i to samo u Sankt Petersburgu. Njeni roditelji nisu bili oduševljeni idejom da im ćerka bude model te joj nisu dopustili da putuje u inostranstvo kako bi radila sa najpoznatijim modnim fotografima, kreatorima. Danas je, kako kaže, srećna zbog toga, iako je svojevremeno patila zbog njihove odluke. 


Prvi susret sa modom desio se u detinjstvu; baka je šila haljinice za Ulyanu, a ova je i kao jako mala pokazivala interesovanje zta krpice i ostale sitnice. Prkosila je učiteljima u školi noseći zanimljivu, drugačiju odeću, umesto klasičnih uniformi.
Danas ne možete da je ne zapazite. Jedinstvena lepota, besprekoran stil, savršena figura i zadivljujuća gracioznost. Ona zapravo i ne hoda, nego lebdi. Njen stil je kombinacija ruske mode iz 19og veka i 50ih godina prošlog stoleća. Njen zaštitni znak su midi i maksi suknje, koje kombinuje sa jednostavnim topovima, uz neizbežan crveni karmin. A baš te raskošne suknje, sa printom, bile su nešto zbog čega su je pre samo dve godine njeni sugrađani ismevali. Danas je sve više onih koji žele da u potpunosti iskopiraju njen stil. Ona je uvek drugačija i odevena po posebno odabranoj temi.


Njeni favoriti su Dolce&Gabanna, Raf Simons, John Galliano. Voli da kupuje unikatne komade (koje niko drugi neće) i često je možemo videti u MC Queenovim cipelama sa šeširom Philipa Traceya.
Ulyana se nedavno preselila u Pariz gde je fotografi naprosto opsedaju, za razliku od Moskve gde njen rad još uvek nije priznat koliko i u gradu svetlosti.
Na nedavno održanom pariskom Fashion Weeku prikazala je svoju Couture kolekciju inspirisanu upravo ruskom istorijom i tradicijom.


Obzirom da Rusija ima jako bogatu zaostavštinu, koju ona želi da prikaže ostatku sveta, smatra da je ovo najbolji i najveći izvor novih ideja. Mišljenja je da je ta “ruska bajka” priča bez kraja.
Za prikazanu kolekciju, Ulyana je dobila jako dobre kritike, što joj je dalo snagu i inspiraciju za mnoštvo narednih projekata.
Koliko je zaljubljena u svoj posao svedoči i činjenica da ume i po čitav dan da provede u svom ateljeu. Kaže da je potpuno zadovoljna i srećna žena.








2012/07/04

Hand made by me :-)


Brzinski post - na radost mnogih meni dragih ljudi, koji me stalno podsećaju da treba da se bavim onim što ja jesam - MODOM - evo počeh konačno da se bavim "ručnim radom". Krpica ima mali milion kao i ideja, sad konac i iglu u ruke i idemo... :-)) Ovo je nešto što bih ja nazvala skicama, ovo su oni "prvi mačići" (ali ih neću baciti u vodu) nešto kao trailer :-))). Učim i ja, popravljam se, smišljam nove stvari... bitno je da smo startovali! :-)














2012/07/03

7 seconds de mode

Ovih dana sam u potrazi za inspiracijom za svoje nove kreacije, pa gde bih prvo nego na omiljeni mi sajt vogue.fr. Em se podsetim francuskog jezika em su tu hottest news iz sveta mode, sa sve diiiiiivnim fotografijama. Opcije DEFILES pa onda haute couture pa pret-a-porter pa croisiere, sve za 2013-u. Na prvi pogled odabrah svoje favorite, za raznorazne prilike. Neki komadi su me oduševili da ću odmah odjuriti u tetkin atelje pa da napravimo nešto slično, a neki su jednostavno joie de mode!


Cavalli Croisiere - moj omiljeni print; plavo na belom. Ženstvena haljinica za uživanje pod suncem Sen Tropea. Sjajan kontrast sa sandalama i asocijacija na kinesku umetnost oslikavanja vaza i lepote morskih dubina.


Georges Chakra - jedan od mojih top couture kreatora. Ovo je za mene primer antičkog glamura u novom sjaju. Svedeno, sveže, blistavo, otmeno. Tamno plavo perje kao detalj koji ovu haljinu čini idealnom da pretponoćnu šetnju foajeom pariskog "Ritza".


Dior. Christian Dior, couture. Obožavam total black kombinacije. Uvek se setim Andyja Warhola koji je tvrdio da takav stajling može da znači samo ogroman autoritet i snagu, u kome se osećate kao da vam niko ne može ništa. Jako mi se dopadaju ove "suknjice" u produžetku topa, totalno chic u pariskom stilu, kao i neodoljive cigaret pantalone, za pravu Francuskinju. Po meni, savršen outfit za odlazak na neki otmen, stylish event (gde treba pokazati ono o čemu je Andy govorio) ali ostaviti utisak nekonvencionalnog glamura i zavodljivosti. 

Dior Croisiere  - prvo mi je ova neodoljiva torbica privukla pažnju, a zatim i čitava kombinacija. Ljupko, ženstveno, u stilu 50ih i onog "starog, dobrog Diora". Oduvek sam bila poklonik cvetnog printa a naročito haljina. Gornji deo u formi košulje i ova fenomenalna suknja, plus tanak kaiš - na ručak sa njim, u bašti fensi restorana - perfect! (Moj izbor bi bile potpetice od bar 10cm :-) )


Paco Rabanne - Belo i zlatno je za mene sinonim letnjeg glamura, onog sa Azurne obale. Šampanjac na jahti kao savršeni pratilac. Sofisticirano, svedeno, a tako fenomenalno. Ogrlica u geometrijskom stilu i ove chic sandale su potpuno vanvremenske. love it.


Giambatista Valli Couture - moj dragi Valli. Uvek tako romantičan, ali na jedan umetnički način. Oduševila me ova slojevita kreacija, stilizovana ruža u punom cvatu. Asocira na čistu, "zaluđujuću" ljubav. I zato od mene ima 5 zvezdica. 


Vionnet Croisiere - hm, hm... u ovakvom bih se izdanju ja pojavila, kao npr. uspešna poslovna žena. Belo, volim te belo! Krajnje elegantno, blejzer sa neobičnim reverima, uzane pantalone (za duge noge :-) ) i statement necklace. Trendsetter&business woman u isto vreme. I da, uvek glasam za ovaj neočekivani kontrast u vidu torbe, tj. njene boje! 

F I N


2012/07/01

Večna Inspiracija

"Vremenski" zakasneo post, ali želim da ga sačuvam, jer je ovo mesto za "skladištenje" svih lepih stvari, događaja, ljudi... a sve to ne može imati rok trajanja. Istina, minus za mene, ali važno je da su sličice tu. Bilo je to jedno lepo veče, započeto kruženjem uličicama oko Brankovog mosta, a koje vode ka Kulturnom centru Grad. Povod - izložba pod nazivom "Novi folklor" - Stari zanati za novo doba. 30 dizajnera okupljenih sa idejom da iskažu svoje viđenje tih "starinskih umotvorina" u jednom novom ruhu. Svakako, inspiracija za večnost.

Obožavam takozvane STATEMENT NECKLACES

Podsetilo me na meni omiljenu modu 18og veka...

Dama "vitez", prefinjena haljina Valentine Obradović sa "zlatnim oklopom"

Stylish&Sweet

Perlica nikad dosta

Originalni i tako simpatični broševi

Komadići svile i divne pastelne boje i eto sjajnih detalja

Nitne - my love

Ovakve cipele bi trebao da nosi "my man"

 Kruna by draga Vesna Milošević

Tako bih rado nosila ovu kapicu, uz neku satensku toaletu...