Nekako sam baš
ponosna na sebe što mi se izoštrilo čulo za spoznaju ljudi, ambijenta i atmosfere
kad mi je sve onako baš potaman, kada se osećam 100% kao „svoj na svome“,
odnosno prosto rečeno, staneš, pogledaš oko sebe, šmekerski se osmehneš, i
kažeš:“E to je to“ - to su ljudi s kojima želim da provodim vreme, to su mesta
u kojima želim da boravim, to su priče koje želim da slušam...
Ponedeljak veče,
restoran „Balzak“ i sve to što sam navela gore. Moja prva, zvanična“vinska
večera“. Zahvaljujući jednom mom dragom prijatelju, nađoh se u društvu poznatih
vinara, somelijea, ljubitelja vina... ukratko, fenomenalnih ljudi! Povod za
večeru bila je svojevrsna degustacija vina hrvatske vinarije „Trapan“ iz Istre.
Mnogo puta sam već slušala o njima i o revoluciji koju su sproveli u svetu
vina, a ovo je bila i odlična prilika da se i probaju ti penušavci,
malvazije... i sazna štošta novo i zanimljivo. Opet se potvrdila ona moja –
treba samo imati nekog ko će ti skrenuti pažnju na neke nove svetove. A takvih
je te večeri bilo više...
Prvo me enterijer
restorana „Balzak“ (Strahinjića Bana 13, BG) podsetio na one pariske bistroe i
restorane u okolini Republike... Oslikani zidovi, tople boje, elegantan
nameštaj, predivna „vintage“ bašta i jedna prisna atmosfera, sa onim
neizostavnim touch de chic a la francaise.
Na meniju su se
našli, najpre izvrsno hladno predjelo u vidu pirea-paštete od lososa (obožavam!)
i brokolija, sa nekim fenomenalnim „laticama“ prepečenog hleba. Ukusno, lagano
i servirano aristokratski! Usledilo je toplo predjelo, odnosno pasta sa
piletinom i srvenim mesom, zatim meso u obliku tananih režnjeva ukrašno
ruukolom i preliveno „karamelastim“ sosom, a onda i najbolji biftek ikada u
sosu od bundeve. Nakon svih ovih divnih specijaliteta, po meni je kolač-pita sa
jabukama, bio just over, ali moram priznati da je izgledao i mirisao zanosno,
samo što ja uz vino jednostavno ne konzumiram slatkiše.
Vratimo se
vinima, koja su zapravo i bila povod ovom lepom drzuženju. Sam vlasnik vinarije
„Trapan“ slovi za Che Guevaru istarskih vinarija, iliti rock zvezdu među
tvorcima vina, što već dovoljno govori o stilu koji vinarija preferira. Ove
divne večeri, na vinskoj karti su se našle dve vrste „Malvazije“, „Revolution“
i novi penušac meni omiljenog imena „Che“. Za taj šampanjac u najavi J vezan je i proces degoržiranja, odnosno,
obzirom da je reč o još nedozrelom vinu te postoji fini talog u njemu, boce se
moraju držati naopako okrenute, kako bi se taj „višak“ spustio u sam grlić boce
i samim tim prvi izleteo napolje, kada se boca otvori (zbog pritiska) a vino
ostalo čisto i bistro. I onda može da se uživa! Kad se tome svemu doda i miris
kubanskih cigara, čiji je dim napravio male oblake na svodu restorana, utisak
je bio kompletan.
To je samo jedna
od lepih i korisnih stvari koje sam čula i naučila! Čeka me još mnogo toga,
pošto me svet vina neodoljivo privlači, a donosi čisto uživanje. Kako često kažu
moji dragi prijatelji vinari: „Život je suviše kratak da bismo pili loša vina“
a jedan od njih bi dodao da za uživanje u dobrom skupom vinu ne treba posebna
prilika. Svaki trenutak je poseban, pogotovo kad imate to vino i sjajne
prijatelje!
****U nekom od sledećih
postova biće i nekih detaljnijih opisa vina i sličnog, hoću da naučim sve to, a
ne da prepisujem! J
Нема коментара:
Постави коментар