Classy! Reč koja znači mnogo više od „rich, glamorous“; nosi neku posebnu
otmenost, reprezentuje nešto o čijim kvalitetima i karakteristikama ne treba
trošiti mnogo reči. To je jednostavno „naj od naj“ iliti creme de la creme. Upravo tom rečju je moj dragi Monsieur
objasnio šta je „Krug“.
Čitajući neku
knjigu, naletim na scenu u kojoj dvoje glavnih junaka proslavljaju Novu Godinu
nazdravljajući čašom šampanjca „Krug“. Aha, o čemu se radi? Pa ja ne znam za
to! I eto me, prva prilika i već na netu tragam za informacijama. Pohvatam par
detalja a onda u svom omiljenom „Pampur baru“ ugledam bocu istog, a na njoj cena upadljivo veća u odnosu na
ostale. Sledi moje pitanje upućeno pomenutom gospodinu – vredi li on toliko?
Usledio je odgovor u jednoj reči – s kojom sam i počela izlaganje. Cena je mala
koliko zapravo vredi... Priča ide ovako...
Sve je počelo
1843.godine kada je Joseph Krug osnovao svoju vinariju u Reimsu, želeći da svojim
klijentima podari jedinstveno zadovoljstvo i iskustvo uživanja u „ispijanju
zvezda“. Ovaj vizionar, potpuni antikomformista, smatrao je da esencija šampanjca
leži u samom uživanju. Kuća, kojom trenutno upravlja 6-a generacija porodice
Krug, proizvodi isključivo šampanjce, jedinstvenog, neospornog kvaliteta, koji
je stalan, bez obzira na klimatske uslove i određenu berbu. I svake godine
uspevaju u tome – elegance is preserved.
5 godina po
osnivanju, obzirom da je njegov sin bio isuviše mali da bi preuzeo porodični
posao, Joseph je sva svoja znanja i principe kojima se vodio u svom
stvaralaštvu, zapisao u ukoričenu svesku, sa kožnim koricama boje prezrele
višnje, koja je i postala jedan od zaštitnih znakova ove prestižne vinarije. Ovo
jedinstveno zaveštanje, koje se zaključavalo sa strane, čuva se danas u kući
Krugovih, u Rue Coquebert, u Reimsu, gde je posetioci mogu videti.
U nastanku „Krugovih“
šampanjaca koristi se veliki broj različitih vina, od različitoh vrsta grožđa,
iz različitih berbi. Svako od njih ima tu „slobodu“ da izrazi svoje jedinstvene
karakteristike. Ne postoji hijerarhija u odabiru sorti, nijedno grožđe se ne
favorizuje, a sami vinogradi su nekad nešto veći od obične bašte. Ono što
njegove tvorce interesuje jeste karakter grožđa, kontrast između sorti iz
različitih vinograda. Kako to oni kažu, blending
becomes art.
U periodu od
aprila do septembra, proba se više od 200 različitih vina od kojih će bar 100
imati priliku da budu sastavni deo prestižnog šampanjca. Za degustaciju je
zaduženo 5-6 ljudi koji svoja zapažanja i utiske upisuju u velike sveske, pa
često tih zabeleški bude između 3000-4000. Nijedan detalj se ne sme izostaviti
i možda neka, naizgled sitnica, može biti presudna da jedno vino nađe u „Krugovom“
šampanjcu.
Da bi šampanjac „sazreo“
potrebno je da provede oko 6 godina,
najmanje, u podrumu, dok se rezervne boce vina (one što ne budu odabrane u
prvom krugu) čuvaju i do 15 godina.
Svaki od 5
šampanjca koje proizvodi „Krug“ jeste jedinstven i poseban, ali ono što ih
povezuje jeste neosporan the finest
kvalitet – svaki je specifična interpretacija prirode koja nudi neuporedivo
iskustvo uživanja u trenutku, preplavljujući sva čula neopisivim zadovoljstvom.
Krug Grand Cuvee je arhetip filozofije kuće, njihovog majstorstva
i umeća. U njemu je sadržano oko 120 vina od 10 ili više različitih vintagea, od kojih su neki stari i po 15
godina. Toliki broj različitih vina daje ovom šampanjcu jedinstvenu punoću
ukusa i aroma, apsolutne elegancije i nečeg što je teško izraziti sa vinom iz
samo jednogodišnje berbe. Pre nego što završi u uzanim i otmenim šampanskim
čašama, mora provesti 6 godina u podrumu.
Krug Rose – jedinstven doživljaj, neverovatan i senzualan i
„izazivajuć“. Ovo je jedini prestižni cuvee
rose koji se pravi od 3 različite sorte grožđa i tako širokog spektra vintagea. Najmanje 5 godina provedenih u
podrumu daju mu tako suptilne mehuriće i dugotrajnu eleganciju. U pogledu
teksture, boje i ukusa Krug Rose je „svuda gde ga ne očekujete“.
Potpuno nov „Krug“ univerzum.
Krug Vintage. Svaki je specifičan tako da otkriva duh jedne godine,
njen karakter, tu posebnu priču koju samo Krug može da ispriča. 10 godina
provedenih u podrumu preduslov su za vrhunski užitak.
Krug Clos du Mesnil, prava šampanjska „retkost“ koja pokazuje
jedinstveni karakter Chardonnay-a iz
pojedinačnih berbi iz svake godine. Sam vinograd, gde se uzgaja grožđe koje će
završiti u vrtlogu mehurića, manji je od 2ha. Ime je dobio po seocetu gde se
vinograd i nalazi, jednom od kultnih mesta u regionu.
Krug Clos d Ambonnay, odlikuju ga jedinstven karakter, u fokusu je
dragoceni Pinot Noir. Takođe je ime
dobio po mestu u kome se vinograd nalazi, a koje je imalo posebno mesto u
životu kuće „Krug“. Vinograd je male površine, pa je utoliko veće „čudo“ i
divljenje koje ovaj šampanjac izaziva.
Sam website kuće
reprezentuje filozofiju kuće – već gledajući te snimke, čitajući tekstove,
nemoguće je ne osetiti posvećenost kojom se pristupa pravljenju ovih šampanjaca. Još ako ste frankofil kao
ja, uživaćete i u komentarima Oliviera Kruga, koji prate svaku priču. Postoji i
opcija da se učlanite u klub „Krug Lovers“ i redovno budete obaveštavani o
dešavanjima i novitetima. Od 1999.godine
nalaze se u sklopu grupacije LVMH, a godišnje se proizvede oko 500.000 boca.
Jedno „romansirano“
poređenje kaže da Bog daje svojim anđelima da piju „Krug“, ako su bili posebno
dobri. Meni se ipak više dopada ona: You
never forget your first taste of Krug.
PS Nadam se da će
se i to desiti nekom prilikom, pa da mogu i sama da potvrdim tačnost date
konstatacije!
http://www.krug.com/
http://www.krug.com/
Нема коментара:
Постави коментар