2012/12/17

No Krug, no thanks!


Classy! Reč koja znači mnogo više od „rich, glamorous“; nosi neku posebnu otmenost, reprezentuje nešto o čijim kvalitetima i karakteristikama ne treba trošiti mnogo reči. To je jednostavno „naj od naj“ iliti creme de la creme. Upravo tom rečju je moj dragi Monsieur  objasnio šta je „Krug“.
Čitajući neku knjigu, naletim na scenu u kojoj dvoje glavnih junaka proslavljaju Novu Godinu nazdravljajući čašom šampanjca „Krug“. Aha, o čemu se radi? Pa ja ne znam za to! I eto me, prva prilika i već na netu tragam za informacijama. Pohvatam par detalja a onda u svom omiljenom „Pampur baru“ ugledam bocu istog,  a na njoj cena upadljivo veća u odnosu na ostale. Sledi moje pitanje upućeno pomenutom gospodinu – vredi li on toliko? Usledio je odgovor u jednoj reči – s kojom sam i počela izlaganje. Cena je mala koliko zapravo vredi... Priča ide ovako...


Sve je počelo 1843.godine kada je Joseph Krug osnovao svoju vinariju u Reimsu, želeći da svojim klijentima podari jedinstveno zadovoljstvo i iskustvo uživanja u „ispijanju zvezda“. Ovaj vizionar, potpuni antikomformista, smatrao je da esencija šampanjca leži u samom uživanju. Kuća, kojom trenutno upravlja 6-a generacija porodice Krug, proizvodi isključivo šampanjce, jedinstvenog, neospornog kvaliteta, koji je stalan, bez obzira na klimatske uslove i određenu berbu. I svake godine uspevaju u tome – elegance is preserved.


5 godina po osnivanju, obzirom da je njegov sin bio isuviše mali da bi preuzeo porodični posao, Joseph je sva svoja znanja i principe kojima se vodio u svom stvaralaštvu, zapisao u ukoričenu svesku, sa kožnim koricama boje prezrele višnje, koja je i postala jedan od zaštitnih znakova ove prestižne vinarije. Ovo jedinstveno zaveštanje, koje se zaključavalo sa strane, čuva se danas u kući Krugovih, u Rue Coquebert, u Reimsu, gde je posetioci mogu videti.

U nastanku „Krugovih“ šampanjaca koristi se veliki broj različitih vina, od različitoh vrsta grožđa, iz različitih berbi. Svako od njih ima tu „slobodu“ da izrazi svoje jedinstvene karakteristike. Ne postoji hijerarhija u odabiru sorti, nijedno grožđe se ne favorizuje, a sami vinogradi su nekad nešto veći od obične bašte. Ono što njegove tvorce interesuje jeste karakter grožđa, kontrast između sorti iz različitih vinograda. Kako to oni kažu, blending becomes art.


U periodu od aprila do septembra, proba se više od 200 različitih vina od kojih će bar 100 imati priliku da budu sastavni deo prestižnog šampanjca. Za degustaciju je zaduženo 5-6 ljudi koji svoja zapažanja i utiske upisuju u velike sveske, pa često tih zabeleški bude između 3000-4000. Nijedan detalj se ne sme izostaviti i možda neka, naizgled sitnica, može biti presudna da jedno vino nađe u „Krugovom“ šampanjcu.
Da bi šampanjac „sazreo“ potrebno je da provede  oko 6 godina, najmanje, u podrumu, dok se rezervne boce vina (one što ne budu odabrane u prvom krugu) čuvaju i do 15 godina.


Svaki od 5 šampanjca koje proizvodi „Krug“ jeste jedinstven i poseban, ali ono što ih povezuje jeste neosporan the finest kvalitet – svaki je specifična interpretacija prirode koja nudi neuporedivo iskustvo uživanja u trenutku, preplavljujući sva čula neopisivim zadovoljstvom.
Krug Grand Cuvee je arhetip filozofije kuće, njihovog majstorstva i umeća. U njemu je sadržano oko 120 vina od 10 ili više različitih vintagea, od kojih su neki stari i po 15 godina. Toliki broj različitih vina daje ovom šampanjcu jedinstvenu punoću ukusa i aroma, apsolutne elegancije i nečeg što je teško izraziti sa vinom iz samo jednogodišnje berbe. Pre nego što završi u uzanim i otmenim šampanskim čašama, mora provesti 6 godina u podrumu.


Krug Rose – jedinstven doživljaj, neverovatan i senzualan i „izazivajuć“. Ovo je jedini prestižni cuvee rose koji se pravi od 3 različite sorte grožđa i tako širokog spektra vintagea. Najmanje 5 godina provedenih u podrumu daju mu tako suptilne mehuriće i dugotrajnu eleganciju. U pogledu teksture, boje  i ukusa Krug Rose je „svuda gde ga ne očekujete“. Potpuno nov „Krug“ univerzum.
Krug Vintage. Svaki je specifičan tako da otkriva duh jedne godine, njen karakter, tu posebnu priču koju samo Krug može da ispriča. 10 godina provedenih u podrumu preduslov su za vrhunski užitak.
Krug Clos du Mesnil, prava šampanjska „retkost“ koja pokazuje jedinstveni karakter Chardonnay-a iz pojedinačnih berbi iz svake godine. Sam vinograd, gde se uzgaja grožđe koje će završiti u vrtlogu mehurića, manji je od 2ha. Ime je dobio po seocetu gde se vinograd i nalazi, jednom od kultnih mesta u regionu.


Krug Clos d Ambonnay, odlikuju ga jedinstven karakter, u fokusu je dragoceni Pinot Noir. Takođe je ime dobio po mestu u kome se vinograd nalazi, a koje je imalo posebno mesto u životu kuće „Krug“. Vinograd je male površine, pa je utoliko veće „čudo“ i divljenje koje ovaj šampanjac izaziva.
Sam website kuće reprezentuje filozofiju kuće – već gledajući te snimke, čitajući tekstove, nemoguće je ne osetiti posvećenost kojom se pristupa pravljenju  ovih šampanjaca. Još ako ste frankofil kao ja, uživaćete i u komentarima Oliviera Kruga, koji prate svaku priču. Postoji i opcija da se učlanite u klub „Krug Lovers“ i redovno budete obaveštavani o dešavanjima i novitetima.  Od 1999.godine nalaze se u sklopu grupacije LVMH, a godišnje se proizvede oko 500.000 boca.


Jedno „romansirano“ poređenje kaže da Bog daje svojim anđelima da piju „Krug“, ako su bili posebno dobri. Meni se ipak više dopada ona: You never forget your first taste of Krug.
PS Nadam se da će se i to desiti nekom prilikom, pa da mogu i sama da potvrdim tačnost date konstatacije!
http://www.krug.com/