2012/10/30

Wild beauty Veruschka


Kad god me „strefi“ neka opako dobra inspiracija, to se završi nastankom još jedne „moje žene“ na papiru: lepe, istaknutih jagodica, prilično mršave ali ipak ženstvene, sa beskrajno dugim nogama. Tako bi nekako izgledala moja vizija idealne žene (možda surovo, ali tako je kako je). Postoji veliki broj današnjih top modela koje bih rado videla na pisti u mojim modelima, jednog dana, ai nijedna od njih se ne uklapa u datu sliku kao Veruschka  - superstar model 60-ih, koja danas ima 73 godine, ali se s vremena na vreme pojavi na pisti, kao što je to učinila pre dve godine, na reviji Giles Deacona. A toliko puta sam se pitala ko je ta „vanzemaljski“ lepa žena odevena u kreaciju Yves Saint Laurenta, negde na safariju, u sred Afrike.


Često su je pitali da li je tako lepim ženama teže da ostare, na šta je ona, uz osmeh, odgovarala da je suština u stanju duha  da nijedna plastična operacija ili botox ne mogu da zamene ono što će vam pružiti osećaj verovanja u nešto. Između ostalog, rekla je: „Postoji toliko toga što bih mogla da uradim, ali me to jednostavno ne interesuje. Važnije je voleti i biti voljen i biti vedrog duha.“


Sve je počelo tako što je dvadesetogodišnja Veruschka krenula put Firence da bi studirala umetnost. Tamo je zapazio fotograf Ugo Mulas i predložio da bude model. Ubrzo je to postalo njeno zanimanje, a život joj se odvijao na relaciji Njujork-Pariz. Izrazito mršava, sa merama 86-63.5-89 i gotovo neverovatne visine, 190cm, sa beskrajno dugim nogama i raskošnom kosom, ledenog pogleda, sa nekom zavodljivom setom u izrazu lica, postala je miljenica ondašnjih fotografa i ikona kao što je Kate Moss danas. Očaravajuće graciozna, savršenog izgleda za dočaravanje otmene lepote u sred divljine, bila je muza mnogim umetnicima. 1966.godine se pojavila u filmu Blow Up što joj je otvorilo vrata filmske industrije.


Ono što je Linda Evanđelista zahtevala tokom 90-ih, izgovarajući legendarnu rečenicu da ne ustaje iz kreveta za manje od 10.000 dolara, Veruschka je uspela da dobije i u 60-im. Za dan snimanja sa Salvador Dalijem i forografom Peter Beard-om, u divljim i nepristupačnim predelima Kenije, dobila je baš tu famoznu cifru.
Neke od njenih najboljih fotografije nastale su dok je bila u vezi sa fotografom Francom Rubatelijem. Čak i njihove privatne fotografije su bile očaravajuće neobične i drugačije. Fotografisanje na neuobičajenim lokacijama, body paint; više puta je isticala kako je moda i ne privlači previše: „Sva ta odeća koju prave Dior, YSL je divna ali je ja ne osećam!“ Zato je često fotografisana sa turbanom, gomilom nakita, umotana u razne trake i marame. Raskošna, duga i natapirana kosa bila je njen zaštitni znak. Kada je urednica Vogue-a  Grace Mirabella zahtevala od nje da kosu skrati kako bi se više običnih čitateljki identifikovalo sa njom, a ona sama pri tom naglasila svoje aristokratsko poreklo, Veruschka se povukla i nakon toga je odradila tek nekoliko poslova.


A rekla je:
"I dressed all in black and went to see all the top photographers, like Irving Penn, and said, 'I am Veruschka who comes from the border between Russia, Germany, & Poland.  I'd like to see what you can do with my face."
"I was always being different types of women.  I copied Ursula Andress, Brigitte Bardot, Greta Garbo.  Then, I got bored so I painted myself as an animal."





2 коментара: