2013/01/22

Leaving a legacy – the legacy of French Art De Vivre


Od venčanja, članka u časopisu, preko papira do šampanjca, a sve krećući se „utabanom“ francuskom stazom, stiglo se do Perrier Joueta. Znam da zvuči zbunjujuće, ali upravo su to koraci koje sam načinila da bih na kraju došla do suštine J. Naime, za prestižnu šampanjsku kuću sam saznala pre neke 4 godine, pišući članak „Ekskluzivni pokloni mladencima“ . Boca šampanjca, kibla, dve čaše, pa sve fino izbrendirano, glamurozno i elegantno plus veliki damski šešir kao stvoren za Royal Ascot, i divno upakovan u onu veliku kutiju – sve osmislio Stephen Johns, britanski „šeširdžija“ inspirisan ovom vinarijom. Tada se taj luksuzni paket mogao nabaviti u londonskom Harrodsu za 5.000 funti. Za jednog večitog tragača za lepim i ultra-glam stvarima (pa još kad mirišu na onu moju omiljenu zemlju na F J ) ovo je bio pun pogodak.


Sledeća etapa – članak u italijanskom Vogue ( januarski, 2013, stigao direktno iz Firence, skakala sam kao Carrie J -hvala Ines! ) o Jo Lynn Alcorn, dizajnerki koja od papira pravi neverovatne trodimenzionalne kolaže. Što bi rekla Jelena Karakaš, jedna od mojih omiljenih blogerki, klik ovde, onde i gledam njen portfolio... kad ono tamo ekskluzivni ad u čast 200 godina Perrier Joueta. Malo je reći da sam se oduševila – savršenstvo, sklad, anemone od papira samo što „ne progovore“. Nazivaju ih freskama od papira. Uspela je da tim listovima, cvetovima, „uhvati“ pravu čaroliju.



Uzgred, nisam li ja u prethodnom postu spomenula da sam se pre neki dan u Clinique Cafe du Parc pogledom prikovala upravo za bocu ukrašenu predivnim belim cvećem...?
Sve znak do znaka... pored puta, na putu, na zidu, u časopisu... svejedno je; svakako je savršeno da upotpunim svoja vinska znanja.
Perrier Jouet je osnovan 1811.godine na adresi Avenue de Champagne 24, u mestu Epernay; gde drugo nego u oblasti Champagne, France. Kako neko reče: It was an auspicious year – year of Great Comet and Great vintage. Osnovana je od strane Piere – Nicolas - Marie  Perrier – Jouet. Danas je u vlasništvu kompanije Pernord Ricard. Godišnja proizvodnja iznosi oko 3. 000. 000 boca, kako šampanjaca sa oznakom vintage tako i onih koji ispred ovog epiteta nose i ono non J.Među njima se nalazi i njihov čuveni šampanjac Belle Epoque koji je maltene postao brend sam za sebe.


*U ovom šampanjcu dominira Chardonnay a koristi se samo najbolje grožđe koje dolazi sa područja kao što je Cote de Blanc. Krasi ga ukus egzotičnog voća, limuna, marelice, krušaka, sa dodirom voska i meda. Prisustvo Pinot Meuniera daje ovom šampanjcu zaobljenost i celinu tela. Jednom rečju – bogatsvo ukusa za sve poznavaoce šampanjca. Ili možda, „elegantnije“ rečeno – poseduje onaj „Je ne sais qoui touch of haute couture“.


Generalno gledano, malo koja šampanjska kuća se može pohvaliti reputacijom koja u tolikoj meri evocira na peace&play, na romansu, optimizam, zabavu iz ere belle epoque-a, neku pomalo zaboravljenu old fashioned feminity i iznad svega, ono besprekorno elegantno uživanje u životu na francuski način.
Dizajn boca, aksesoara i čitav vizuelni identitet brenda je nešto na šta je nemoguće ostati ravnodušan. 



Karakterističan dizajn potiče iz 1902.godine kada je umetnički vizionar Emille Galle, inače majstor za staklo i pokretač Art Nouveau  pravca, ručno oslikao flašu šampanjca cvetovima anemona. To je bilo njegovo viđenje francuske elegancije i istančanog ukusa koje i sam Perrier Jouet reprezentuje. Prošlo je skoro 60 godina a ovo pravo, umetničko delo je bilo zaboravljeno sve dok ga nije pronašao glavni enolog. Cuvee Belle Epoque u cvetnoj boci lansiran je 1964.godine, na svojevrstan način podsećajući svet na bogatu istoriju kuće i sam umetnički pokret čiji je Galle bio lider. Perrier Jouet je ujedno i prva i jedina vinarija koja svoje boce ukrašava cvetovima.  


 *Jedinstvena vizija glamura „zarobljena“ u boci šampanjca; vrhunski luksuz na najotmeniji način. Asocijacija na slobodu, uživanje, besprekornu eleganciju, „lakoću“ raskoši sous le soleil a Cote d’ Azur, uz miris „vintage“ vremena i egzotiku neistraženog i nepoznatog, divlje lepog.*   (All rights reserved by me J )



Нема коментара:

Постави коментар