2013/04/19

Ledeni luksuz


Vino za veliku završnicu. Kruna lepe večeri. Tamjanika Ledena iz 2010 by Vino Budimir. Izvađena iz nekog “tajnog skrovišta”, rezervisana za neke posebne trenutke – čista ekskluziva.
Malena boca sa prepoznatljivom ornamentom, koji već sam po sebi priziva najveće dragocenosti  duge tradicije i rukom ispisan naziv.
Vino spade u red eiswein, icewine koje se dobija od grožđa ubranog u ranim jutarnjim satima u vreme jakog mraza. Potom se prilikom presovanja izdvaja koncentrisani grožđani sok izuzetno bogat šećerom i zaleđena voda. Čekajući berbu u vreme kad su moguće tako niske temperature, grožđe dostiže punu zrelost i daje vina izuzetnih aroma, slasti i kompleksnosti. ( Izvor stručnih informacija Belgrade Wine Society)

Inspiracija...

Obzirom da sam jednom dobila „opomenu“ J rekavši da ne volim slatka vina, sa oduševljenjem sam prihvatila da probam ovo. Prva asocijacija – ima miris i ukus raskoši. Onakve kako je ja vidim.
Sledeća misao – barok. Teške plišane zavese, ogromni kristalni lusteri. Preterivanje, luksuz koji skladno izgleda. Upravo je takva ledena.
Miriše na neku posebnu atmosferu, donekle misteriozno-tajnovitu; na beskrajne hodnike nekog zamka, ušuškane teškim plišanim zavesama sa ivicama ukrašenim zlatnim resama. Na neodoljivu moć zavođenja.
 Zlatno-žuta boja kao da je „oguljena“ sa baroknih ramova i skulptura; kao da u čaši gori stotine malih plamenova.
Fina gustina i sve te „noge“ koje se slivaju niz zidove čaše stvaraju bogate ornamente, koji kao da su stilizovana verzija svih onih reljefa kojima su ukrašene fasade baroknih zdanja.
Ukus – sladak J. To je ono što vas prvo pogodi. Sa ispijanjem svakog gutljaja, postepeno raste i dublje prodire u misli, ali ne prelazi granicu „previše slatko“ (pogotovo meni koja „ne volim slatka vina“ J ). Zaustavlja se baš gde treba.
Vino koje „nije za svaki dan“. Zapravo – nesvakidašnje. Vino koje treba „upiti“ svim čulima i dopustiti da vas potpuno zavede. Stepenik po stepenik...
PS - A još nije „otkriveno“! J

Umetnost mistične lepote...

 Zavođenje u svakom koraku...

Raskoš na sve strane...
 
Luksuz koji osvaja...

   Svaki detalj ima svoje mesto...


Uživanje stepenik po stepenik...



Нема коментара:

Постави коментар