2012/09/26

Paris eternel


Ko o čemu, ja o Parizu... J... mom Parizu J. Ali ovaj put bez Ajfelove kule, Luvra i opšte poznatih znamenitosti. Svaku moju posetu ovom diiiiivnom gradu, začinilo je u poneko otkriće. Nekad su to bili podzemni prolazi, nekad malene ulice u okolini Notre Dame, a nekad, naizgled skriveni, prolazi između zgrada, od kojih svaki predstavlja svet za sebe. A tek me očekuje veliko istraživanje...


Prvi passages couverts su se pojavili u 19-om veku. Prvobitna namena im je bila da pruže zaklon pešacima, da se ne isprljaju blatom, sklone od kiše, sačekaju dok prođu kočije sa konjima... Pasaži  zauzimaju uzan prostor između zgrada, pokriveni su, najčešće staklenim krovom. Većinu ćete naći šetajući velikim bulevarima, a danas su poznati i pod nazivom shopping arcades. Često vrata koja vode u jedan od ovih prolaza nećete ni primetiti... A tamo vas očekuje jedan potpuno fenomenalan svet.


Bočne zidove neretko ukrašavaju nizovi stubova, reljefi u kamenu, inspirisani grčkom umetnošću.  Na podovima možete videti i staze, nalik crvenom tepihu, kao da ste zakoračili u predvorje neke velelepne vile, ali i raskošne mozaike, čitave slike sastavljene od raznobojnih pločica. Jedan pogled ka gore i susrešćete se sa impresivnim svodovima, bilo oslikanim ili urađenih tehnikom vitraža.


Šta se sve može naći u jednom takvom pasažu? Unutrašnjost ovih skrivenih svetova krije niz intersantnih radnji, antikvarnica, knjižara sa retkim knjigama, umetničkih radionica, kafea, restorana, ali i butika sa odećom poznatih svetskih brendova.


Jedan od najpoznatijih nosi naziv Galerie Viviene, koji se od 1974. godine nalazi pod zaštitom države kao vredan istorijski spomenik. Njegova dužina iznosi 176 metara, mada je najduži Passage de Caire, dug čak 370 metara.


Obavezno treba videti i Galerie Vero Dodat, Galerie Colbert, Passage Choiseul, Passage de Panoramas... Ja sam sve to već zabeležila u svoju sveščicu i tačno znam gde ću da se „izgubim“ kad kročim na parisku kaldrmu J!


Нема коментара:

Постави коментар