2013/03/30

Just can’t get enough...


Iliti Fashion Week opening night... Koliko sam oduševljena sinoćnom Black Celebration revijom, kojom je otvoren 33. Perwoll Fashion Week, svedoči i činjenica da sam beleške hvatala na samom programu manifestacije. Sve se nekako bojim da mi se ne izmakne neki od svih tih lepih utisaka. A svakako je najbolje uhvatiti taj prvi, siloviti nalet inspiracije. Ostalo je posle lako. 


Zapravo, bilo je sasvim dovoljno da mi neko u jednoj rečenici spoji Depeche Mode (oui, la mode!) i modu i da „prorade leptirići“. Pesma Black celebration odslušana stotinama puta, knjiga s istim naslovom pročitana, ostalo je još da se vidi šta su to naši dizajneri  osmislili inspirisani umetnošći Dave Gahana &Co.
Atmosfera-kao da sam bila na nekom ultra chic&sophisticated partiju sa dark elementima. Mondenski, ali ne previše, da smeta. Još mi je odnekud zamirisao parfem Mabousin...  eto ga i neki underground pariski feeling.


Sjajna muzika u pozadini (treba li reći čija) u remix verziji, enjoy the „silence“ među svim tim dragim fashionistama, dok pod reflektorima defiluju manekeni i poznate face u svom pohodu na modne piste.  Smenjuju se tako modeli, a meni kroz glavu prođe kako je sve to jedno od najlepših lica naše zemlje. I na tome treba insistirati. (Ovde ne važi ona Korleonova-pomeni, ne insistiraj). Treba svuda isticati kako imamo talentovane umetnike, domišljate, željne iskazivanja svoje kreativnosti i davanja sebe do maksimuma. Kroz sve te šavove, zipove, falte... vidi se samo jedno-da ovi ljudi modu žive, onako čisto, iskreno, potpuno otvoreno. Fascinira i činjenica koliko se razlikuju doživjaji onoga što jeste Depeche Mode, od kreatora do kreatora. Njih 2o-oro i niko nije „promašio temu“.


Videli smo i onu uglađenu i mračnu stranu legendarnih Britanaca, i njihovu inovativnost i pomeranje granica i futurstički doživljaj muzike i suptilnost i being so cool. Sve to ispričano u  košuljama, haljinama, jaknama... Koža do štofa, zipovi među trikotažu, muslin pod brokat... komponovanje jedne drugačije stvarnosti. Baš kao što se jedna emocija može interpretirati na milion načina, tako se i crna, omiljena ne-boja pokazala u svoj raskoši još jednom.


 Dodatnoj  čari uživanja u ovom spektaklu doprineli su sjajni plesni performansi, uprličeni na početku i tokom revije. (Zašto neko ne bi osmislio i baletsku predstavu sa ovako sjajnom muzikom?)Posebno me oduševila izvedba muškog dela; odlični  kostimi i toliko muževnosti, snage, antičke lepote u „urbanom“ duhu, iskazane kroz pokret.


Samo malo zastanete i skoro svaki viđeni model može postati nosiv, ma koliko avangardan ili manje avangardan bio. Poenta je da i u sopstvenoj,  možemo naći deliće neke druge ličnosti, koja nam se nekad može učiniti stranom ali je svakako deo nas samih, samo dobro skrivena i čeka svoj momenat. Transformacija i evolucija, pa i revolucija... Beskrajan ciklus. Definicija za srpsku modu, za muziku Depeche Mode...


Foto: MS Click, Belgrade Fashion Week

Нема коментара:

Постави коментар