2013/04/18

Ono kad odlepiš od ljubavi…



Pre gotovo nekih godinu dana, Daca Dabović mi je baš u pauzama snimanja “Skidanja” pričala o nekoj zahtevnoj sceni i uzbuđenju što će glumiti sa velikim Nebojšom Glogovcem. Tada sam joj obećala da ću sigurno doći na premijeru. Rečeno – urađeno. Doduše, meni  je bio dovoljan razlog što je njoj pripala jedna od glavnih uloga, ali me svakako i priča zanimala, pa se tako jedva dočekao taj 17.april. Dakle, last night.
Već sa najavnom “špicom” sa imenima glavnih glumaca i zanimljivo rešenom grafikom mogla se naslutiti energija zahvaljujući kojoj je i nastao film. Dinamično, urbano, pomalo bučno, upadljivo, “surovo” čisto, bez pretvaranja, realno. Tema više nego zahtevna za razmišljanje – kako se “skinuti” sa nečega što je tvoj vazduh i izdržati svo to “kidanje”?


Savamala. Košarkaški teren. Uzani prolazi. Oštećene fasade. Prostrane raskrsnice. Scena na kojoj se svakodnevno svi nalazimo. Među tim likovma, dole na ulici, svi mi. Gledam film i u isto vreme pokušavam da pronađem paralelu u svom životu, preispitam sebe, možda i neke druge. Pratim kroz šta sve prolaze glavni junaci, šta su sve sposobni da učine sebi i drugima, do kojih granica su spremni da idu i mislim u sebi koliko je strašno šta sve čovek ne vidi i ne želi da vidi kada je zaslepljen ljubavlju. Sledeća misao – možda i vidi ali je taj štit ljubavi kojim se brani previše jak da bi mogao to i da oseti. S druge strane, u “sve za ljubav” stanju lakše i opraštamo sebi.
Pitanje “Da li je vreme koje provedemo zaluđujući se nekim ko nas ne voli izgubljeno ili ne „  se nametnulo samo po sebi. Lično, ne verujem u one definicije da je ljubav i kada tom nekom želite dobro, pa makar vi ne bili deo njegove sreće. To je više potvrda da ste plemenito biće i da znate da i iz negativnog (po vas) izvučete ono najpozitivnije i tako nađete mir. Prava ljubav je uzvraćena! (Da se razumemo, nisam ja ovako govorila od početka J!) Sve ostalo nije. Znam, boli i „kida“ ali nije. Ako ipak posle svega izvučete pouku, iako to nije uvek moguće, onda nije izgubljeno.   Mogla bih i citirati profesora Vladu Ilića –„Svaka ljubav je prava“. Time je hteo da kaže da je u određenom trenutku svaka ljubav baš ta koja treba da se desi. OK, bolje nismo umeli. Tačka.


Junaci „Skidanja“ prolaze kroz one najekstremnije varijante; upravo tako ih i treba prikazati – nekad je zaista potrebno surovo otrežnjenje kako bi makar zastali na sekund i razmislili o onome što nam se dešava. Fascinantno je koliku snagu daje čoveku to što oseća, koliko ga inspiriše i koliko boli kad tresnete na pod (baš kao Hana – Dragana Dabović kad je Bojan- Nebojša Glogovac ošamari umesto objašnjenja, umesto ijedne reči), a Kosta Đorđević je to više nego verno dočarao.
Pokušavaš dokle god veruješ u to nešto. Dok ti se ne “ogadi”. Toliko duguješ sebi. I to je u redu. I to je ljudski. A sve što je ljudsko…
Što se samog filma tiče (sad malo o filmu J), jako mi se dopao način na koji su povezane i isprepletane sudbine glavnih junaka i prikaz istih, u smenjivanju scena. Sjajan scenario i duhovite replike koje ćemo sigurno u narednom periodu slušati na ulici. Odlična glumačka postava i veliko bravo za Kostu koji je ukazao poverenje novim, svežim licima čije vreme tek dolazi i koji “buntovnički” nemaju strpljenja da pokaću šta sve znaju. Šminka i maske na holivudskom nivou. Jako lepi kadrovi koji prikazuju sam grad Beograd, onaj koji si dobro znamo i koji nam je svima blizak. Nismo li svi nekad vozeći se tramvajem, taksijem… onako izgubljeni I sluđeni, nesrećni i povređeni, jedino u tom gradu videli nekog ko nas razume?


 Film se završava scenom u kojoj troje glavnih junaka  - Dragana Dabović, Nikola Rakočević i Marko Janketić stoje na raskrsnici, krvavi, gladjući jedni u druge i videvši u onom drugom projekciju sebe. Tek tada shvataju šta zapravo rade i vide das u prešli granicu.
Po izlasku iz sale, moja drugarica Rada mi reče – Eto vidiš, dear, ono što si ti radila zbog ljubavi nije ništa spram ovoga! U svakoj šali ima istine; u sebi sam  dodala – Da, ali bol je uvek ista. Mi nismo.


4 коментара:

  1. Nisam imala pojma o cemu se radi u filmu, mislila sam da je "neka nova glupost", a sad moram pogledati!

    ОдговориИзбриши
  2. divna recenzija draga, moracu da pogledam.
    a ovaj deo mi se posebno svideo " Da li je vreme koje provedemo zaluđujući se nekim ko nas ne voli izgubljeno ili ne „ se nametnulo samo po sebi. Lično, ne verujem u one definicije da je ljubav i kada tom nekom želite dobro, pa makar vi ne bili deo njegove sreće. Prava ljubav je uzvraćena! (Da se razumemo, nisam ja ovako govorila od početka J!) Sve ostalo nije. Znam, boli i „kida“ ali nije."

    samo sto je tesko to prihvatiti i nastaviti dalje u poteru za pravom...pogotovo kad smo ubedjeni da je ova, bas ova PRAVA samo je on sleeeep:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Anci punoooooo! Znas da najbolje pisemo kad pisemo autobiografski. :-))))) A ko je sleeeeep i ja pokusavam da otkrijem :-)

      Избриши